Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt dotate, obligatoriu, cu lămpi de semnalizare, dar nu toți șoferii le folosesc. Aceștia riscă sancțiuni mai mari în 2024, odată cu majorarea valorii punctului de amendă.
Din comoditate, nepăsare ori neatenție, sunt șoferi care nu semnalizează atunci când schimbă banda.
Ceea ce, de multe ori duce fie la o manevră bruscă din partea altor conducători, care sunt nevoiți să-i evite, fie chiar la producerea unui accident.
Rolul luminilor de semnalizare este acela de a avertiza pe ceilalți participanți la trafic de intenția ta.
Astfel, de câte ori schimbi banda, efectuezi un viraj sau intri într-o depășire, trebuie să dai semnal stânga sau dreapta.
„Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”, stabilește Art. 116 din Codul Rutier.
De asemenea, atunci când efectuezi întoarcerea vehiculului de pe un sens de mers pe celălalt, prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, trebuie să semnalizezi.
Iar dacă mașina are o defecțiune și ai oprit pe marginea drumului, de asemenea, ai obligația de a porni luminile de avarie.
Conform legii, toți cei care schimbă direcția fără a semnaliza, riscă să fie amendați.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, stabilește legea 195/2002.
Așadar, cei care nu semnalizează când schimbă direcția pot primi o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă.
În 2024, valoarea punctului de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut. Ceea ce înseamnă că punctul de amendă a crescut cu 20 de lei, față de anul trecut.
Astfel, amenda pentru cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers este acum între 330 de lei și 495 de lei.
Iar dacă circulă cu defecțiuni la sistemul de semnalizare, pot rămâne fără talon.
Certificatul de înmatriculare se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
Tot în Codul Rutier se stabilește și cu cât timp înainte de a efectua manevra trebuie să semnalizezi.
Astfel, în interiorul unei localități ești obligat să semnalizezi cu cel puțin 50m înainte de zona unde vei efectua manevra. În afara localității, trebuie să dai acest semnal cu minimum 100 de metri înainte.
Iar când efectuezi o depășire, după ce ai dat semnal stânga, trebuie să te asiguri, atât din față, cât și din spate.
„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanţi la trafic. Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei”, prevede Art. 54 din Codul Rutier actualizat.
Așadar, atunci când se face o depășire, semnalul stânga trebuie menținut până când e depășit vehiculul. Apoi, înainte de a reintra pe banda proprie, conducătorul auto trebuie să dea semnal dreapta.